☰ Lewe Menu Prawe Menu ☰
PSSE Wołów
Herb PSSE Wołów

Wtorek 23.04.2019

A A A A
A A+ A++
zaawansowane

Higiena Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku

Zadania

  1. nadzór nad warunkami zdrowotnymi żywności i żywienia, w tym produkcji, transportu, przechowywania, sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego;
  2. sprawowanie nadzoru nad warunkami produkcji i obrotu materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością zgodnie z przepisami prawa;
  3. nadzór w zakresie prawidłowości stosowania zasad Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP), Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) i zasad systemu HACCP w zakładach żywnościowo – żywieniowych;
  4. nadzór nad warunkami produkcji i obrotu kosmetykami;
  5. kontrola jakości zdrowotnej środków spożywczych, stosowanych dozwolonych substancji dodatkowych w zakładach produkcji żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków;
  6. przestrzeganie „Planu pobierania próbek i badania żywności w ramach urzędowejkontroli żywności i monitoringu” oraz przygotowywanie sprawozdań z jego realizacji;
  7. przeprowadzanie analizy jadłospisów dekadowych i raportów magazynowych w celu oceny jakości żywienia w zakładach żywienia zbiorowego;
  8. uczestniczenie w działalności profilaktycznej oraz w zwalczaniu ognisk zatrućpokarmowych;
  9. podejmowanie działań w ramach systemu RASFF;
  10. udział w działaniach dotyczących systemu kosmetyków w ramach systemu RAPEX;
  11. współudział w czynnościach nadzorowych i odbiorowych z innymi komórkami organizacyjnymi i Zapobiegawczym Nadzorem Sanitarnym Powiatowej Stacji;
  12. współudział w odbiorach obiektów z współpraca z innymi służbami i organami w zakresie kontroli produkcji, dystrybucji i przechowywania żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
  13. uczestniczenie w realizacji zadań dodatkowych wyznaczonych przez Główny Inspektorat Sanitarny a koordynowanych przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną we Wrocławiu;
  14. dokonywanie przez grzyboznawcę oceny grzybów świeżych i suszonych.

 
 
ilość odwiedzin: 251162

Biuletyn Informacji Publicznej wykorzystuje pliki cookies.

Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.

X